onsdag, januar 28, 2009

tema: Nye Jarleveien

Foto: Trondheim Kommune
Vi har fordypet oss i rapporten Prosjekt Jarleveien 10 - Boligtiltak for rusmisbrukere, utgitt av Boligenheten i Trondheim Kommune.

Rapporten er svært fyldig, innholdsrik og detaljert, og vi har notert følgende utdrag:

Nye Jarleveiens verdigrunnlag skal være at det er aksept for å ruse seg. Det innebærer at rusbruk må aksepteres som en viktig del av den enkeltes hverdag. Det skal bygges opp kompetanse rettet mot at beboere skal oppleve å bli avholdt for den han er og møtes med anerkjennelse. En slik aksept innebærer at kompetansen må ligge i balansegangen mellom den enkeltes frihet til å foreta egne livsvalg, tjenesteyters aksept for valget som foretas, holdt opp mot det offentliges ansvar for å sikre beboers velferd.
Prosjektgruppa mener at ved etablering av Nye Jarleveien vil Trondheim kommune kunne gi et samlokalisert tilbud til personer med rus- og atferdsproblemer slik det er skissert i Boligprogrammet.
Utforming av leiligheter og materialvalg har stor betydning for utformingen av nybygget. Brukermedvirkning ved å bestemme fargesetting vil skape gode relasjoner til egen bolig. De som bor må få et eierforhold til hjemmet sitt. Familierelasjoner viktig – plass til besøk.
Som en del av forslaget om en tjenestemodell introduseres også basecampmodellen i stedet for den tradisjonelle basen som ofte blir et samlingssted for de ansatte. Målet er at de ansatte i større grad skal aktiviseres og være rettet ut mot beboerne der de bor.
Ved å gi bygget en spennende arkitektonisk uforming og god kvalitet, sammen med integrering av kunstnerisk utsmykning, kan dette bidra til å lage et pilotprosjekt og et positivt signalbygg som vil tilrekke seg fagfolk. Et positivt bygg vil gi beboerne eierfølelse og stolthet over å bo der.God kvalitet vil også bidra til at byen og omverdenen kjenner bygget, og med det hjelpe til å gi det et positivt sosialt løft. De valgte brukergruppene kan medføre ekstra stor slitasje av bygget, og kvalitet i valg av materialer og løsninger som tåler hard belastning er viktig for å unngå at bygget slites ned.
Rusavhengige er personer med ulike behov og ønsker i forhold til hvor man står i livet. Generelt har de fleste et ønske om privatliv, og å kunne låse døra og være trygg. De har videre ulike behov for oppfølging eller besøk/ ikke besøk, og det dreier seg ikke bare om å ha et hjem (et sted å hvile). En endringsprosess krever også aktiviteter, sysselsetting, samt en lang, intens og målrettet samhandling.

Kilde: Prosjekt Jarleveien 10 - Boligtiltak for rusmisbrukere, Trondheim Kommune

Ingen kommentarer: