Vi har skrevet intensjonsbrev til vår mulige veileder, Steffen.
Her gjør vi rede for hva vi ønsker å få ut av oppgaven, hvor vi vil, hva vi vil jobbe med, hvorfor dette interesserer oss og hva vi ser for oss.
Mål og intensjoner, diplomoppgaven
Tema
Vi vil fordype oss i temaet arkitekturpsykologi. Hvordan kan bygningsmassen utformes slik at den bedrer vilkårene for helbredelse?
Vi vil jobbe i skjæringspunktet mellom arkitektur og helse, og har peilet oss inn på temaet rusomsorg/barnevern.
Institusjonen som begrep har en negativ konnotasjon. Hvordan kan vi som arkitekter være med på å gjøre et opphold på en slik institusjon til en mer positiv opplevelse enn det er i dag?
Vi vil bruke arkitekturen til å oppnå noe som er viktigere enn arkitekturen i seg selv, nemlig at personen blir frisk. Hvordan kan et slikt behandlingshjem utformes slik at denne prosessen effektiviseres?
Bakgrunn
Vi ble veldig inspirert at fjorårets TV-aksjon og arbeidet Blå Kors gjør i samfunnet. I denne anledning tenker vi å prosjektere noe som kan sette søkelys på tema Blå Kors arbeider med, å hjelpe mennesker som lider på grunn av rusmisbruk. Vi håper en diplom på dette tema kan bidra til å sette søkelyset på behovet for slike funksjoner i samfunnet og skape større åpenhet og bevissthet rundt temaet.
Prosjektet
Med disse tankene og idéene som utgangspunkt har vi tenkt på muligheten å tegne et barn- og foreldresenter (tidligere kalt mødrehjem) i vår diplomoppgave. Dette er en behandlingsinstitusjon for vanskeligstilte gravide og småbarnsforeldre med ulike hjelpebehov. Senteret tilbyr opphold, omsorg, trygghet og opplæring for familier med barn.
Et opphold ved et mødrehjem vil som regel være i regi av barnevernet. Formålet med et opphold ved et mødrehjem er å bistå foreldre til å bli i stand til å ivareta den daglige omsorgen for barna sine selv. De fleste mødrehjem i dag er organisert slik at hele familien kan flytte inn, dvs mor, far, barnet og evt eldre søsken. Også at enslige mødre/fedre kan ha opphold ved mødrehjem sammen med sine barn.
Intensjon
Noe av det vi finner spennende med en slik oppgave er at i tillegg til å ha rusmisbrukeren som bruker, har en også barnet med sine behov som bruker. Barnet er i dette tilfellet en ufrivillig pasient. En ting er å være innlagt på sykehus når en er syk, men det er en annen ting å være innlagt når du faktisk er frisk, som disse barna i utgangspunktet er.
Vi vil forsøke å skape en institusjon som kan være med å gjøre en vanskelig livssituasjon lettere. Et opphold på en slik institusjon er et skritt på vei til et mer normalt og sunt liv.
Vi er godt i gang med researcharbeidet, og har knytta til oss kontakter i familievernkontoret i Trondheim og Lade Behandlingssenter, Ottar og Live. Vi ser for oss at de kan brukes som faglige sparringspartnere og gi innspill i psykologiske og mellom-menneskelige forhold knyttet til bruken av funksjonene vi skal prosjektere. Både Ottar og Live brenner for faget sitt, og vi tror de kan bidra til at prosjektet får en tverrfaglighet.
mvh
Hege & Agnete
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar