mandag, januar 26, 2009

tema: Kvinner vs. menn i rusomsorg

Bilete: Edvard Munch

Blandt rusavhengige er menn i fleirtall, og på grunn av dette legg ofte menn sine behov malen for behandlingstilboda, og dei er ikkje alltid så godt tilrettelagt for kvinner.
Det at menn utgjer eit betydeleg fleirtall i rusmiljøet, gjer at dei generelt får meir merksemd enn kvinner.

Der fins grunnleggande forskjellar mellom kvinner og menn, og dette støttar tanken på at kvinner og menn treng eigne tilbod innan behandling og óg i rusomsorgen.

Forenkla kan ein seie at kvinner er lært opp til å gi omsorg. Uavhengig av miljø og situasjon blir kvinner sosialisert til å gi omsorg. Menn er opplært til å ta iomt omsorg.
Undersøkelsar blandt rusmisbrukarar viser at i subkulturar som rusmiljøet er tradisjonelle kjønnsrollemønster sterkere enn i andre miljø. Kvinner i rusmiljøet opplever ofte at dei har vanskeleg for å ta imot omsorg, og dette gjer det vanskelegare å nå inn til desse kvinnene og bli kjent med dei.
I rusmiljøet er ofte kvinnene sin bagasje av noko anna art enn menn sin. Kvinnene har kanskje opplevd overgrep og misbruk, og dette kan vere ei medverkande årsak til at det er tøffere for kvinner å bli nykter enn for menn. Kanskje må ein nærme seg kvinnene på ein annan måte enn menn for at dei skal kjenne seg trygge og komfortable? Kan ein legge opp til aktivitetar som passar betre for kvinner?

Metadon er ikke angstdempende. Skyldfølelsen kommer – vi er gjerne mødre – det er vanskelig å takle og tenke på ungene. [...] Når vi begynner å bli nyktre kommer den dårlige samvittigheta for ungene og slikt til overflata.

Alternative behandlinger, jeg tror veldig på det, å gi folk en god opplevelse. Å gå inn i en dusj er ikke det samme som å legge seg i et badekar. Mange av kroppene er veldig slitne og herja med. Nøkkelen, alfa og omega, er å finne roen, senke skuldrene og vite at ”her kan jeg være”, takle at noen dager er verre enn andre, takle rastløsheten.

Vi syns det er spanande og fascinerande at kvinner og menn har så ulike behov i rusomsorgen. Er dette noko vi kan jobbe vidare med? Kva må vere til stades for at eit behandlingstilbod skal vere betre egna for kvinner og den bagasjen dei har?

kjelde: Rapporten "Kvinners behov", utarbeida av Frelsesarméen i forbindelse med opprettelsen av kvinneavdelinga på Gatehospitalet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Denne posten er nå anbefalt på http://sonitus.org/