mandag, februar 09, 2009

tema: Genius loci


I romersk mytologi var ein genius loci den beskyttande ånda til ein stad. Idag refererar uttrykket til ein stad si spesielle atmosfære, eller ein stad si ånd.

I arkitekturen er genius loci ein viktig faktor når ein tilnærmar seg ei ny tomt. Vi må få forståelse av verdien og karakteren til ein stad, samtidig som vi må sette oss inn i samanhengen mellom landskapet, staden og bebyggelsen. Vi må tolke staden sin karakter. Først då, når vi har oppnådd denne forståelsen, kan vi, med denne forståelsen som utgangspunkt, utvikle staden til noko anna eller nytt.

Menneskets forhold til stedet er basert på fire fundamententale tilnærmingsmåter knyttet til de fire ”rommene”: orienteringsrommet, identifikasjonsrommet, minnerommet og historierommet.

Orienteringsrommet viser landskapets og bebyggelsens grenser, kanter, terskler, tyngdepunkt og romdannende elementer hvor silhuetten er den ytre grense. Symbolene på kartet gir en fenomenologisk fremstilling gjennom å overdrivelse for å få frem forhold (også de som er blitt borte) på dagens kart.

Stemningsrommet angir måten stedet fremtrer på, særlig gjennom kontraster som: høy-lav, jord-himmel, mørk-lys, rytme-spenning m.m..

Erindringsrommet betyr at vi kjenner og gjenkjenner stedet og det menneskeskapte der som det som kjennetegner stedet selv. Rommet er med andre ord det man i fenomenologien kaller for(ut)forståelsen.

Historierommet viser hvordan de ulike tidsepoker har tolket stedets strukturer i forhold til de ulike epokers bruk, eller med andre ord hvordan stedet har formet sin identitet gjennom historien.

Genius Loci framstår som en helhetlig og kunstorientert arbeidsmetode i arkitekturen. Analysen fanger opp verdier knyttet til stedet på en måte som går utover de rent praktiske behov - formen knyttes også til psykologiske behov. Analysen retter seg mot karakteristiske trekk ved stedet, som oftest knyttet til det landskapet stedet er en del av.

Kilde: Riksantikvaren

Korleis skal vi gå fram for å forstå stedets ånd, altså det biletet vi har av staden? Kva kjenneteiknar romstrukturen og elementa i den? Korleis kan det vi skaper på staden gjere denne staden meir komplett?

Ingen kommentarer: