onsdag, februar 25, 2009

inspirasjon: Sverre Fehn 1924-2009

Foto: Anne Plau Hoel

Arkitekturprofessor og en av Norges desidert mest anerkjente arkitekter Sverre Fehn sovnet stille inn mandag 23.februar. Han etterlater seg inspirerende bygninger, blant annet Økern Aldershjem som han slo igjennom med 1955 - et i sin tid nytt og vidunderlig aldershjem:

Her er lys og luft nok, store oppholdsrom, hobbyrom og muligheter for lange spaserturer under tak; alt på et gulv …

-Torolf Elster-

Foto: World Architecture Community - Økern Aldershjem anno 1955

Det som i 1956 besnærer daværende journalist og forfatter, og senere kringkastingssjef Torolf Elster når det gjelder aldershjemmet, er særlig bygningens funksjonalistiske stil. Det er de lyse fargene, de rette og rene linjer, glasset og lyset. Denne enkelhet og gjennomskuelighet som ikke skjuler noe, tilsvarer formprinsippet i hans verdensanskuelse.
Fra Samtiden

Siden den tid har aldershjemmet blitt utvidet og består nå av to sammenføyde bygninger. Østfløyen ble rehabilitert i 1999/2000, mens vestfløyen ble ferdig rehabilitert i 2008. Hovedbygningen ble bygd i 1975. Det er en blokk med fire etasjer.


Ifølge NALs president Kjersti Nerseth snakket Sverre Fehn om brukerne med respekt og innlevelse. Vi tar til oss disse forbilledlige egenskapene videre i vår tilnærming til gatefolket.

Kilder:
Oslo Kommune
Arkitektnytt
Samtiden

Ingen kommentarer: