lørdag, august 01, 2009

sted: Helsingør Psykiatriske Hospital

Helsingør Psykiatriske Hospital ligger i Fredriksborg fylke, nord for København i Danmark. Bygget ble tegnet av PLOT (Bjarke Ingels Group + JDS Architects) og stod ferdig i 2006.
Det psykiatriske sykehuset har broforbindelse til sykehuset i Helsingør, men framstår som en løsrevet del av Helsingør Hospital.
Målet for arkitektene var å skape en balanse mellom den åpne og frie atmosfæren og samtidig gi pasientene den beskyttelsen de på grunn av sin diagnose trengte.


Bygget er på 6000m2 og består av 3 døgnavdelinger og en korttid/kriseavdeling. Prosjektnavnet Snefnugget beskriver formen, fingermodellen med sentralrommet og avdelingen som går utifra dette. Sykehuset ligger som en paviljong i landskapet og tar opp i seg nivåforskjeller på stedet. Hovedinngangen ligger på i 2 etg, og man kommer inn i sentralrommet som fordeler folk ut i de ulike avdelingene. Mellom avdelingene og sentralrommet er det store skyvedører, som muliggjør en åpen situasjon der avdelingene flyter sammen, og en situasjon der avdelingene framstår som adskilt fra hverandre.

På pasientrommene er utsikten i fokus, på den ene siden av bygget mot den lille innsjøen på stedet, på den andre siden ut mot landsskapsrommet. Fokus på personalrommene er tilgang på dagslys. Oppholdsrommene for pasienter og personale ligger som en mellomsone med tilhørende indre gårdsrom med overlys.


Lærdommer fra besøket:

Skyvedører kan kamufleres lettere enn vanlige dører, når de står åpne blir de en del av veggen. Bra å kunne dele av bygget etter tid på døgnet og bemanningskapasitet.

Nivåforskjeller både ut og inne gjør bygningen til en opplevelse med nye inntrykk for hvert skritt. Kan også skjule begrense inntrykket av høyden på bygget.

Beboernes rom virker velutformet, med store vindusflater mot noe å se på.

Ingen kommentarer: