søndag, august 02, 2009

sted: Ammerudlunden Sykehjem


Ammerudlunden Sykehjem drives av Adecco Helse AS og ligger på Ammerud i Oslo. Stedet åpnet i 2003 som et privat drevet sykehjem, med 67 vanlige plasser, inndelt i avdelinger bestående av 12 beboere. På hver avdeling er det stue, spisestue og kjøkkenkrok. Det finnes også dobbeltrom for ektepar. I resepjonsområdet i 1.etasje er det et stort fellesareal, som brukes til sosialt fellesskap og til underholdning. Det finnes også et bibliotek som beboere og pårørende kan låne til private arrangementer. Det er en asfaltert tursti rundt sykehjemmet. Alle rommene på bakkeplan har utgang ut og egen verandadør.


Sykehjemmet lar i størst mulig grad de eldre få bestemme selv og lage egne rutiner. Dette inkluderer blant annet å selv velge når man vil stå opp, når og hva man vil spise, om man vil delta på fellesaktiviteter osv. Vil man ta seg en øl eller et glass sherry får man lov til det. På røykerommet kan man røyke. Brukermedvirkning og tilbakeføring av makt til beboere står i fokus.

Stedet har fått flere priser som Oslos beste sykehjem.

Lærdommer fra besøket:

Store rom med eget bad er bra, men dette bør ikke gå på bekostning av fellesarealene. Eldre mennesker er muligens mer sosiale enn rusmisbrukere, og trekker gjerne dit det skjer. Det bør i alle tilfeller legges tilrette for sosial kontakt.

Adgangssituasjonen bør utnyttes som oppholdsrom for de som liker å følge med på det som skjer. Det bør likevel være mulig å skille mellom resepsjon og selve hovedoppholdsrommet/stuen, særlig med tanke på støy og trekk.

Viktig å ha mer enn en heis, i tilfelle denne er i ustand.

Nærhet til personalet gir gode relasjoner. Resepsjonsløsning kombinert med kontorer og opphold kan skape naturlige møtesteder. Oversikt vs overvåkning av adkomstsoner er en utfordring særlig for vår brukergruppe.

Ingen kommentarer: