Furulund Bo- og Treningssenter drives av Frelsesarmèen og er et lavterskeltilbud for rusavhengige som ønsker å bli rusfri. 35 kvinner og menn fra 35 år og oppover trenes i å bo og til å leve et mest mulig normalt liv, med faste rammer, døgnrytme og plikter.
Furulund ligger på Lade i Trondheim, i nokså rolige omgivelser og med utsikt over fjorden fra deler av tomta. Flere èn-etasjes hus ligger spredt rundt på tomta, med plener, trær og små gater mellom, og skaper et lite samfunn. Husene rommer to kollektiv hver, à fire beboere. Disse deler stue, kjøkken og bad. Enkelte hus er gjort om til treningsleiligheter, hvor beboerene har egen stue, kjøkken og bad. Et hovedhus rommer administrasjon, spisesal m tv-stue, datarom og diverse driftsrom.
Det legges vekt på faste rutiner, og alle beboere deltar i arbeidsgrupper. Disse jobber fra 8.45 til 11.30 hver dag og tar seg av ulike oppgaver. Dette kommer både beboerne og driften tilgode. Det undertegnes avtaler for arbeid, husregler og rusmisbruk. Det understrekes at det ligger mye god omsorg i grensesetting. Beboere og ansatte treffes tilfeldig i tv-stuen, ved kaffemaskinen, i arbeidsgrupper og i tilfeldige sittegrupper.
I tillegg til de åpne områdene mellom husene er det utarbeidet to uteområder; Lille Solsiden og Lundens Oase. Her finnes grill, et lite vann med fontene samt gode sitteplasser - og skjulesteder. Arbeidsgrupper vedlikeholder området. Det anses som forebyggende at omgivelsene er velholdte.
Besøk foregår på den enkeltes rom, aldri i fellesstuen i kollektivene, av hensyn til de andre beboerne. Ved behov lånes det ut møterom for besøk man ikke ønsker å vise rommet til. De fleste er forøvrig stolte av sin bosituasjon, som tross alt er langt bedre enn tidligere boliger. Det pekes likevel på behovet for et besøksrom.
Målet for de fleste beboere er å få bo alene i treningsleilighet. Her bor de i to år før de må ut og klare seg selv. Furulund er i så måte et midlertidig bosted, og målet er å gi den enkelte trening i å bo og klare seg selv. Stedet har problemer med å ta seg av alvorlig psykisk syke, og ser behovet for dette i Trondheim.
Lærdommer fra besøket:
Hyppig utskifting og vedlikehold av bygningskroppen er avgjørende for trivselen på Furulund. Beboerne er selv med på å opprettholde de fysiske omgivelsene på stedet gjennom daglige arbeidsgrupper (f.eks renhold, utearbeid, oppussing, klesvask osv), og dette styrker tilhørigheten og eierfølelsen til stedet. Det tilbys hjelp til å gjøre den enkeltes rom personlig og unikt, f.eks ved utvalg av gardiner, møbler og farger.
På Furulund kan man komme og gå som man vil, her er ingen tvang, men enkelte regler finnes, og goder inndras dersom de brytes. For eksempel skal nøkkel til hybel leveres i en luke dersom man forlater området, og der må den også hentes når man kommer tilbake. Det finnes et eget observasjonsrom for de som er for rusa til å få dra hjem til kollektivet sitt når de kommer tilbake.
Beboerne ønsker å være der de ansatte er, å være rundt dem. Det er viktig med åpenhet og tilgjengelighet, men også at de ansatte kan trekke seg tilbake ved behov, som ved kontorarbeid eller til lunsj. Furulunden har en halv time adskilt matpause hver dag, hvor de ansatte ikke skal forstyrres. Dette respekteres.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar