torsdag, juli 30, 2009

sted: Store Dannesbo


Pleiehjemmet Store Dannesbo er et lavterskel botilbud som eies og drives av Odense kommune. De 75 beboere er av begge kjønn og over 18 år. Pleiehjemmet ligger på en opprinnelig herregård med store omkringliggende friområder. Tilbudet er døgnbemannet, og har 52 fulltidsansatte.

En del av Store Dannesbo, Dannesbohus, er et alternativt pleiehjem med 8 plasser. Botilbudet er et av tilbudene for hjemløsgruppen.Målgruppen til Dannesbohus er mennesker som ikke passer inn i andre botilbud eller kan dra nytte av ordinære pleietilbud. Dette ofte på grunn av et langvarig alkohol/narkotikamisbruk og konsekvensene av et hardt liv på gaten. I tillegg til å ha et pleiebehov er de i mer eller mindre i aktiv rus. Det er ikke tillatt å bruke narkotika på fellesarealene.


Det alternative pleiehjemmet skal være et romslig og permanent botilbud, med det overordnede mål å gi beboerne høyere livskvalitet. For å hindre at tilstanden forverres satses det på å behandle mennesket som helhet, såvel fysiske som psykisk.

Det er ikke et mål for det alternative pleiehjemmet å endre beboerne, verken når det gjelder adferd eller misbruk. Målet er å gi den pleie og omsorg de trenger på det stadiet de har kommet til, og gi dem fred og ro til å leve som de er.
Om beboerne selv ønsker det kan de få hjelp til å begrense misbruket sitt.

Dannesbohus har romslige husregler og så langt det lar seg gjøre skal beboerne være med på å planlegge og bestemme hvordan dagen skal fortone seg. Ting skal bli lagt opp etter hva den enkelte vil og kan klare.

Lærdommer fra besøket:

Røykeloven gjør at ingen bruker fellesrommet. De sitter heller på rommet sitt der de kan røyke. Vi bør legge opp til ulike røykemuligheter rundt i bygget, samlingssteder hvor det er hyggelig.

De er aktive om natten, og lyden smitter, så alle blir stressa hvis noen bråker.

Dette er hjemme, dette er omgangskrets og nærmeste pårørende. Ingen vil stikke av. Her er det trygghet og stabilitet. Når de feirer burdag dekker de på frokost på langbord i stuen.

Det er ikke nødvendig å prioritere par-boliger. Deres relasjoner til parnere er sjelden tette, og man må prioritere å tenke på seg selv.

Uteplassen på framsiden av huset blir desidert mest brukt, for her kan man følge med på hvem som kommer og går. Aktivitet å observere er viktigere enn solforhold og blomsterbed.

Ingen kommentarer: