onsdag, juli 29, 2009

sted: E-huset


Pleiehjemmet E-huset tilbyr bolig for 39 fysisk dårlige alkoholikere med lav egen “omsorgskompetanse”. Dvs at de ikke kan ta vare på seg selv, og ikke egner seg å ha boende i “vanlige” kommunale boliger. Kvinner og menn mellom 42 og 82 år bor blandet på institusjonens avdelinger. Stedet anses som et av de mest radikale i “bransjen”, og strekker seg langt for å gi beboerne et behagelig, verdig liv. Abstinensen behandles - ikke alkoholismen. Penger til øl deles ut daglig, og når disse tar slutt serverer personalet lettøl, i tillegg til en wiskylunch på kvelden. Det legges mye arbeid i å servere god, fristende mat for å øke inntaket av næring.


E huset har tre etasjer med 8-16 beboere hver. Det finnes kjøkken i hver etasje, men dette brukes ikke av beboerne. Rommene er små, og har ikke eget bad. De er heller ikke tilpasset nødvendig hjelpeutstyr. Fellesrommet inneholder biljard, internettkafe, dart og storskjerm. Det fokuseres på å aktivisere beboerne, da dette fører til mindre drikking. Enkelte av beboerne har lønnede oppgaver i forbindelse med den daglige driften (skrelle poteter, tømme oppvaskmaskin osv).


Lærdom fra besøket:

Forholdet mellom de ansatte og beboerne er alfa og omega for trivselen på stedet, og det er viktig å legge tilrette for naturlige møtepunkt. Rom hvor flere kan holde på med ulike ting på en gang fremmer oppholds-lyst, og det er også lettere for de ansatte å bruke tid på flere.

Alkoholikere er urenslige, med eller uten vilje. De tisser, bæsjer, kaster opp og gjemmer mat over alt. Når de ramler faller de tungt, og det meste rundt dem står i fare for å knuse.

De hater institusjoner. De har vært innom barnehjem, fengsler, rehabilitering, sykehus osv. Unngå følelsen av institusjon for enhver pris.

Så fort man tilbyr et kjøkken må man følge masse regler. Dette gjør det mye vanskeligere å drive. Å heller tilby mat, og sørge for at denne er næringsrik og fristende, er det beste man kan gjøre.

Inge synes vi skal prøve å skape et vertshus. Boligen er ikke så viktig, der skal de bare sove. Tenk fellesområder!

Ingen kommentarer: