tirsdag, april 21, 2009

sted: Furulund Bo- og Treningssenter


Fredag var vi på besøk på Furulund, et lavterskeltilbud for rusavhengige som ønsker å bli rusfri. 35 kvinner og menn fra 35 år og oppover trenes i å bo og til å leve et mest mulig normalt liv, med faste rammer, døgnrytme og plikter.


Daglig leder Lisbeth Husby viste oss rundt i det som for oss framstod som et eget lite samfunn midt i Trondheim, med små gater, hager og lave hus. Velholdte bygninger og uteområder anses som forebyggende og er avgjørende for trivselen blant beboerne.


Det bugner av planter, blomsterpotter og stearinlys i spisesalen og i de kollektive stuene. Mye grønt - mye hjemlig stemning. Møblene er i god stand, gardinene spesielt utvalgt. Egne ansvarlige holder orden på fellesområdene. Hvis noen vil stjele noe klarer de det lett, men det går utover en selv og de tre andre i kollektivet.

Det virker som om ting går bra fordi man tenker at det går bra. Man vokter dem ikke, og de oppfører seg fordi de får tillitt. Inndraging av goder ved regelbrudd sees forøvrig på som en viktig ting. Klare grenser er også omsorg. Nær kontakt med de ansatte, og en imøtekommende atmosfære gjør at Furulund framstår som et tiltalende sted.

Ingen kommentarer: